Neuro-architectuur

Je kent dat wel: een woning of ruimte binnen lopen, waar je je niet prettig voelt. Misschien was het een kamer met te veel rommel, een slecht geplaatste bank, verkeerde kleuren combinaties of te felle verlichting. Dit zijn een paar factoren die mee kunnen spelen aan dat ongemakkelijke gevoel. Neuro-architectuur is een vakgebied dat neurowetenschappen en architectuur combineert om te begrijpen hoe fysieke omgevingen invloed hebben op ons brein en ons gedrag. Het richt zich op het ontwerpen van ruimtes die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook gunstig voor ons welzijn en functioneren.

Op deze foto van het Italiaanse merk Bonaldo, is te zien dat kleurgebruik subtiel maar krachtig kan bijdragen aan de sfeer in een ruimte, zonder dat het schreeuwerig of druk hoeft te zijn om impact te maken. De petrol-kleurige muur vormt een mooi contrast met de oudroze beige bank. Dit contrast geeft de ruimte diepte en een een warme, uitnodigende sfeer. De combinatie met het berber vloerkleed en zwarte accessoires zoals lampen en bijzettafels, voegt verfijning toe zonder de balans te verstoren. Zo ontstaat een harmonieus interieur dat zowel stijlvol als rustgevend is.

Bijna één op de drie Nederlanders ervaart volgens het Ministerie van Volksgezondheid hoge stressniveaus, en bijna een half miljoen mensen worstelt met angstklachten. Psychische klachten nemen toe en onderzoekers zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om deze problemen – en de daarbij horende hoge bloeddruk – te verlichten.
Terwijl veel mensen bekend zijn met gangbare oplossingen zoals mindfulness, yoga of therapie, is er minder aandacht voor de rol die interieur kan spelen in het verlagen van stress. De kleuren op de muren, de vormen van je meubels en de materialen; alles draagt bij aan je gemoedstoestand.
Neuro-architectuur onderzoekt hoe een ruimte ons welzijn en onze stemming beïnvloedt. Deze inzichten worden al toegepast in kantoren om productiviteit te verhogen, in ziekenhuizen voor een beter herstel en in scholen om leren te stimuleren.
Deze principes kun je net zo goed inzetten in je eigen woning, om zo een huis in te richten dat het geluksgevoel verhoogt en stress en angst vermindert. Jouw interieur kan dus veel meer zijn dan alleen een mooie ruimte – het kan een bron van rust en welzijn worden.

Op deze foto zie je een zandkleurige lounge bank voor een prachtige keistenen wand en een betonnen vloer. De combinatie van de zachte stoffen bank, een royaal vloerkleed en een houten bijzettafel zorgt voor een warm en huiselijk geheel.

Bij SPYK71 helpen we je dit te verwezenlijken door samen een interieurplan op te stellen dat verder gaat dan (de laatste) trends. Een tijdloos en persoonlijk interieur creëren waar jij je écht fijn voelt. Daar gaat het om. We nemen alles mee in het ontwerp: van ruimte-indeling en kleuren tot vormen, materialen, verlichting en sfeer. Jouw ideeën en wensen vertalen we naar een harmonieus geheel, waarbij alle elementen samenkomen in een compositie die perfect aansluit op wie jij bent en wat je nodig hebt. Zo creëren we een interieur dat niet alleen mooi is, maar ook je welzijn bevordert.
Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

De derde foto toont een serene Scandinavische uitstraling met licht eikenhouten meubels van Gazzda. De lichte tinten en minimalistische vormen creëren een gevoel van rust en ruimte, perfect voor een ontspannen en harmonieuze leefomgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button