Foekje Fleur Bottle Vazen

v.a.29,00

Bottle Vase

Een verzameling plastic afval die Foekje Fleur uit de rivier de Maas haalde, was haar inspiratie voor de Bottle Vases. Na het lezen over de plastic soep begon zij aandachtiger te kijken naar de rivier die door haar geboortestad loopt en zo vond ze plastic afval dat zich daar al sinds de jaren zestig ophoopt. Door van het gevonden materiaal duurzame porselein kopieën te maken probeert ze aandacht voor dit groeiende probleem te krijgen.

Wij hebben een ruime collectie in onze winkel staan, dus kom langs om deze in het echt te bewonderen en kies je eigen favoriet.

Info aanvragenNeem contact op

Beschrijving

Plastic soep

Een gebied in de Noord-Stille Oceaan, ook wel bekend als ‘de Great Pacific Garbage Patch’, wordt gekenmerkt door de uitzonderlijk grote hoeveelheid plastic die daar door de stromingen samenkomt. Plastic afval stroomt van de hele wereld naar deze plek, nadat ze door rivieren in zee zijn terechtgekomen. Plastic is niet biologisch afbreekbaar: ze wordt alleen afgebroken tot kleiner stukjes (micro-plastics). Deze kleine plastic balletjes zijn extreem gevaarlijk doordat ze de voedselketen binnendringen. Ze bedreigen allerlei diersoorten, niet alleen vissen, ook de mens.

Flesvazen

De Flesvazen zijn geïnspireerd op een verzameling plastic afval die Foekje Fleur uit de rivier de Maas haalde. Na het lezen over de plastic soep begon zij aandachtiger te kijken naar de rivier die door haar geboortestad loopt en zo vond ze plastic afval dat zich daar al sinds de jaren zestig ophoopt. Door van het gevonden materiaal duurzame porseleinkopieën te maken probeert ze aandacht voor dit groeiende probleem te krijgen.

Proces

Van de de plastic flessen die ze in de Maas vindt, worden mallen gemaakt waarin vloeibaar porselein wordt gegoten. Na het drogen wordt de binnenkant van de fles loodvrij geglansd (waterdicht) en gebakken bij 1300 ºC. Al dit handwerk wordt gedaan door een team van zeven vakmensen van Middle Kingdom Porcelain, in China, dus geen van de flessen is precies hetzelfde: kleine vlekken en vervormingen komen voor en dragen bij aan de schoonheid van het eindproduct.

Onderhoudsinstructies

Om het oppervlak van de flesvaas in goede staat te houden kun je de vaas na gebruik wassen met milde zeep, warm water en een zachte borstel. Laat de vaas vervolgens drogen op een schone handdoek. Vetvlekken kunnen worden verwijderd door ze met zachte zeep te wrijven, deze een nacht te laten staan en te reinigen zoals hierboven beschreven. Bewaar deze fles altijd binnen en op een droge plaats, omdat er na verloop van tijd vocht en vuil in de buitenkant kan komen. In de vazen kunnen ook vloeistoffen worden bewaard: we raden aan om een kurk te gebruiken om de fles te sluiten.

Over Foekje Fleur

Foekje Fleur is een Nederlandse ontwerpster die objecten maakt die functioneel zijn en toch ruimte bieden voor nadenken. Haar aantrekkelijke en kleurrijke ontwerpen lijken op het eerste gezicht speels, maar zijn in feite geïnspireerd op serieuze onderwerpen als milieuvervuiling en dierenrechten. Ze werkt en woont in Rotterdam.

Offerte aanvragen voor Foekje Fleur Bottle Vazen