Aanbieding!
Louis Poulsen

PH 80 Staande lamp van Louis Poulsen

1.116,00

De armatuur straalt diffuus en symmetrisch licht uit. Het licht wordt grotendeels naar beneden gericht, en de opaal acrylaat schermen zorgen voor een aangename verlichting van de ruimte. De rode tint van de bovenste reflector zorgt voor een warmere gloed.

Neem contact opAdvies aanvragen
tussen de 2 en 5 weken

Beschrijving

Kleur: Wit opaal acryl/hoogglans verchroomd

Formaat en gewicht: Breedte x hoogte x lengte (mm) 550 x 1315 x 550, 7,4 kg

Lichtbron: 1x70W E27

Materiaal: Schermen: wit opaal acrylaat en polycarbonaat, staander in hoogglans verchroomd staal. Snoerlengte: 2,6 m. Schakelaar: op het snoer. Snoertype: zwarte kunststof met stekker.

Het verhaal: Poul Henningsen ontwierp het drieschermensysteem in 1925-1926. De eerste verlichting op basis van dit systeem werd door PH in samenwerking met Louis Poulsen ontworpen voor een tentoonstelling in Parijs. Dit partnerschap bleef tot aan zijn dood in 1967 bestaan. PH was zijn leven lang op zoek naar de creatie van schitteringsvrij licht, direct licht waar dat nodig was en zachte schaduwen met gloeilampen als lichtbron. PH 80 is een lid van de drieschermenfamilie, die tegenwoordig uit 30 lampen bestaat, waaronder drie voor buitengebruik. PH ontwierp dus niet slechts een lamp, maar een heel systeem – in de loop van de jaren zijn zo‘n duizend verschillende modellen geproduceerd. Deze ruime selectie bestond uit tafel-, vloer- en wandlampen, evenals een aantal kroonluchters, die in de jaren dertig zeer populair waren als verlichting voor particuliere woningen met hoge plafonds. Er waren talloze combinatiemogelijkheden. De lampen waren verkrijgbaar in verschillende kleuren en er waren verschillende formaten. De eerste schermen werden gemaakt van metaal met een geschilderde onderzijde, zoals wit, goud of zilver – afhankelijk van de vraag of diffuus, warm of koud licht gewenst was. Later werd glas ingevoerd voor het drieschermensysteem. Naast het naar beneden gerichte licht bieden glazen lampen ook verlichting voor de rest van de kamer. PH was de eerste die verlichting op een wetenschappelijke manier benaderde, en die de logaritmische spiraal als basis gebruiken. Door een ontwerp op basis van de logaritmische spiraal toe te passen, wist hij een gelijkmatige lichtspreiding te bereiken over de gehele ronding van het scherm. Door deze gelijkmatige spreiding van het licht, in combinatie met de diffuse reflectie door het glas, is het mogelijk om schittering en schaduw te beperken. Vanwege de afstand tot de lichtbron vermindert elk scherm de hoeveelheid licht in dezelfde mate. De getallen van de PH-lampmodellen verwijzen naar de omvang van het scherm. Bij ieder bovenscherm hoort een bijpassende set midden- en onderschermen. In de ‘pure’ modellen, zoals de 2/2, heeft het bovenscherm een omvang van ongeveer 20 cm, met bijbehorende onderschermen. PH 80 is gebaseerd op hetzelfde drieschermenontwerp waarin de logaritmische spiraal centraal staat. Het materiaal is opaal acrylaat, en het bovenscherm is rood, zodat een warm, sfeervol licht ontstaat. Het getal van het lampmodel verwijst niet naar de diameter van het bovenscherm zoals normaal het geval is bij drieschermmodellen. De lamp werd in 1974, toen PH al was overleden, gecreëerd ter ere van het feit dat hij tachtig jaar daarvoor werd geboren – vandaar de naam PH 80.

De designer: Poul Henningsen werd geboren in Kopenhagen als zoon van de beroemde Deense actrice Agnes Henningsen. Hij heeft nooit een opleiding tot architect afgerond, maar studeerde van 1911 tot 1914 aan de technische school van Frederiksberg in Denemarken, en vervolgens tussen 1914 en 1917 aan de technische hogeschool van Kopenhagen. Hij begon zijn loopbaan in de traditionele, functionalistische architectuur, maar zijn belangstelling verschoof in de loop van de jaren naar verlichting, wat hem ook de grootste bekendheid opleverde.

Vraag om advies